מרפאות אופטומטריה:

חיפה, עפולה, זכרון יעקב

גלאוקומה – Glaucoma

גלאוקומה הינה שם כולל לקבוצת מחלות הפוגעות בעצב הראיה, לרוב עקב לחץ תוך עיני מוגבר, תוצאותיה תחילה בפגיעה בראיה ההיקפית  ובהמשך גם בראיה המרכזית.

העין זקוקה ללחץ תוך עיני על מנת  לשמור על צורתה ולפעול בצורה טובה.

תפקידו של עצב הראיה הוא להעביר מידע משכבת הרשתית הקולטת את האור הנכנס אל העין  אל המוח  שם הוא מתקבל כתמונה.

במצב של חוסר איזון בו הלחץ התוך עיני גבוה ישנה פגיעה בעצב הראייה ובראיה.

ממה מושפע הלחץ התוך עיני?

מאחורי האיריס (השכבה הצבעונית של העין) ישנה שכבת תאים המיצרת נוזל הנקרא אקויוס.

הנוזל עובר דרך חור במרכז האיריס (האישון) על מנת להתנקז לצינורות ניקוז קטנטנים הנמצאים בזוית הנוצרת בין הקרנית (השכבה החיצונית של העין) והאיריס.

במצב תקין יש איזון בין הנוזל הנכנס והיוצא, אך במידה ויש ייצור יתר של נוזל או לחילופין בעיית ניקוז, הלחץ התוך עיני יעלה. מצב זה גורם לנזק לסיבי עצב הראיה ופוגע בראיה.

הנזק שיווצר תלוי במידת הלחץ ובכמה זמן העצב שרוי תחת לחץ זה.

לחץ תוך עיני גבוה מאוד יפגע באופן מידי, לחץ כרוני יותר יפגע באופן הדרגתי ואיטי ובמידה והמצב לא יטופל ישנה סכנה לאיבוד ראייה.

סוגי גלאוקומה

ישנם 4 סוגי גלאוקומה:

  1. גלאוקמה כרונית: הנפוצה ביותר. בו נוזל האקויוס מגיע אל פתח הניקוז  (גלאוקומה זוית פתוחה ) אך נחסם עם השנים. הלחץ התוך עיני עולה לאט וללא כאב ולכן החולה אינו מודע לבעיה, אך שדה הראייה לוקה בחסר.
    אנשים בסיכון הם  אנשים מעל גיל 40 , אנשים שמקור משפחתם באפריקה, אנשים שיש להם קרוב משפחה חולה גלאוקומה, אנשים בעלי קוצר ראייה גבוה ואנשים חולי סכרת.
  1. גלאוקומה אקוטית – לא שכיחה  ונגרמת כאשר יש סגירה פתאומית ומלאה של פתח הניקוז של הנוזל (גלאוקומה זוית צרה ) . כתצאה מכך הנוזל לא יכול להתנקז כלל.
    מצב זה מלווה בכאבים עזים  ויכול לגרום נזק לראיה במידה ואינו מטופל מיידית וכראוי.
  1. גלאוקומה משנית – כאשר העלייה בלחץ התוך עיני נגרם כתוצאה מגורם/ מחלה עינית אחרת.
  2. גלאוקומה התפתחותית – מצב חמור של העין בילודים הנגרם כתוצאה מפגם במבנה העין.


גלאוקומה כרונית הינה נטולת סימנים ולכן היא מסוכנת. לא ניתן להרגיש בה עד שלב מאוחר ובלתי הפיך. איבוד הראייה הראשוני נראה  בצורת קשת, מעט מעל או מתחת למרכז הראייה כאשר מסתכלים במבט קדימה. אזור זה גדל ומתפשט במידה ואינו מטופל.

מרכז הראיה נפגע אחרון ורק אז החולה חש בליקוי הראיה ולבסוף ישנה התחושה של  "ראיית צנור" TUNNEL VISION.  עם הזמן גם ראייה זו נעלמת עד לעיוורון.

כיצד מגלים גלאוקומה?

מעל גיל 40 המחלה שכיחה יותר ועל כן ייש לבצע  בדיקה שגרתית  אצל רופא עיניים כל שנתיים. בבדיקה זו הרופא בודק את מראה עצב הראיה ואת הלחץ התוך עיני. במידה ויש צורך  המטופל  נשלח גם לבדיקת שדה ראיה.

כיצד מטפלים בגלאוקומה כרונית?

הטיפול העיקרי הוא בהורדת הלחץ התוך עיני. חלק מהטיפולים כוללים האצה של אספקת הדם לעצב הראייה. לרוב הטיפול מתחיל ב זילוף טיפות עיניים להפחתת יצור הנוזל התוך עיני או לפתיחת הניקוז העיני על מנת שיותר נוזל יוכל לצאת החוצה מהעין.

במידה ופתרון זה אינו מספק, ההמלצה תהיה ניתוח לייזר  או פתרון ניתוחי לשיפור הניקוז.

נזק שנגרם ממחלת הגלאוקומה כרונית הינו בלתי הפיך אך בעזרת טיפול נכון ניתן למנוע את התקדמותו.

גלאוקומה אקוטית – זוית סגורה

בסוג זה של גלאוקומה הלחץ התוך עיני עולה במהירות בעקבות הדבקות של החלק החיצוני של העין (הקרנית) לאיריס (החלק הצבעוני) ובעקבות כך הנוזל התוך עיני לא יכול להתנקז לתעלות בזוית שביניהן. לכן לעיתים מצב זה נקרא "גלאוקומה זוית סגורה".

הסימפטומים :לעלייה הפתאומית בלחץ יכול להתלוות כאב רב, העין יכולה להאדים, חדות הראייה יורדת עד לעיוורון.

למצב זה יכולה להתלוות גם בחילה והקאות. בתחילת ההתקף  החולה עלול לחוש  בהילות צבעוניות מסביב לאורות לבנים.

לעיתים חולים חווים סדרת התקפים קטנים , לרוב בשעות הערב. הראייה מתערפלת, והחולה חש  הילות צבעוניות מסביב לאורות לבנים ואי  נוחות.

טיפול:בהתקף חמור על החולה להתאשפז בבית החולים כדי להוריד מייד את הלחץ ולהפחית את הכאב. בעזרת תרופות יופחת הלחץ ויוגבר הניקוז  לאחר שעות ספורות בלבד. גם הראיה תשתפר בינתיים.

לאחר סיום השלב האקוטי לעיתים יציע הרופא לעשות חור  קטן בקצה האיריס  בעזרת לייזר או בעזרת ניתוח כדי לאפשר ניקוז טוב יותר.

במידה והטיפול מיידי ואפקטיבי הראיה יכולה לחזור לקדמותה ללא נזק. דחייה של הטיפול תגרום לאיבוד הראיה. ישנם  שיכולים להקל על הראיה הפגועה  ולאפשר שיפור באיכות החיים גם לחולי גלאוקומה.

גלאוקומה וקריאה

גלאוקומה נחשבת למחלה המשפיעה על הראיה ההיקפית. אך משפיעה בצורה ניכרת

על יכולת הקריאה שהיא אחת הפעולות העיקריות המתבצעות ע"י הראיה המרכזית?

לעיתים קרובות חולי גלאוקומה במצב בינוני עד חמור חשים שהם רואים מעורפל כאילו דרך ערפל המשפיע על ראייתם המרכזית. ולכן אנשים עם גלאוקומה מתקשים לזהות  אותיות במבט מהיר .

הם נאלצים להביט בטקסט מספר רב של פעמים על מנת לקרוא פסקה עד סופה.

התוצאה היא קריאה איטית וקושי בקריאת מילים ארוכות.

כמו כן בקריאה אדם משתמש באזור הפריפרלי בינוני. במעבר בין שורה לשורה ,במעבר מסוף שורה לתחילת השורה הבאה או בחיפוש מידע בטקסט יש שימוש באזור זה. לחולה גלאוקומה יהיה קושי באספקט זה של קריאה.

גם כאשר חולי גלאוקומה יכולים לקרוא , הם מתקשים. לאחר זמן ממושך של קריאה אדם עם גלאוקומה בינונית /חמורה מתעייף מהר יותר ומהירות הקריאה יורדת. כמו כן יש פחות הבנה של החומר הנקרא. סיבות אלה מובילות לקריאה מעטה וכתוצאה מכך הופכים החולים להיות פחות עצמאיים ופחות מחוברים אל העולם.

מה ניתן לעשות על מנת לשפר את יכולת הקריאה באנשים עם גלאוקומה?

  • הגדלת גודל הטקסט  בקריאה ועבודה מול מחשב או מיכשור אלקטרוני
  • שימוש בתאורה חזקה וממוקדת בקריאת טקסט ספר/עיתון
  • יש לשקול לקרוא בעזרת טבלט או מכשיר טמ"ס (טלויזיה במעגל סגור) המאפשר לשנות ניגודיות (רקע שחור אותיות לבנות) או לנסות שימוש בפילטרים.

לישום שינויים אלה , יש צורך יש צורך בבדיקת אופטומטריסט מומחה לראיה ירודה. הפתרונות  הם אינדיבידואליים ויש להתאים לכל חולה את הפתרון המתאים לו. יש לקחת בחשבון גורמים רבים בהתאמה מוצלחת.

צרו קשר להזמנת תור וייעוץ
דילוג לתוכן